Sunday, August 1, 2010
Lemak Dan Minyak
Lemak dan minyak adalah untuk meningkatkan jumlah energi, membantu penyerapan vitamin A, D, E, K dan menambah lezat hidangan.
Tiga golongan lemak: lemak tepu, lemak trans dan lemak tidak tepu serta kebanyakan lemak merbahaya kepada kesihatan tubuh manusia.
Lemak tepu dan lemak trans mempunyai kesan buruk pada cholesterol tingkat. Lemak tak tepu dan lemak (seperti minyak zaitun, minyak canola, minyak soya, dan minyak jagung) mempunyai kesan yang baik.Asid lemak trans (atau "lemak trans") adalah lemak yang ditemui dalam makanan seperti sayuran mentega, beberapa marjerin, biskut, kuih, makanan ringan, makanan yang digoreng.Lemak tepu dari Semua produk haiwan, seperti daging, tenusu , serta kelapa dan kelapa sawit.
Kebiasaan mengkonsumsi lemak haiwan berlebihan menyebabkan penyempitan pembuluh darah arteri dan penyakit jantung koroner. Sedang makan ikan mengurangi risiko penyakit jantung koroner, oleh kerana lemak ikan mengandung asam lemak omega 3. Asam lemak omega 3 berperan mencegah terjadinya penyumbatan lemak pada dinding pembuluh darah. Omega-3 boleh menurunkan risiko irama jantung abnormal dan mengurangkan kohesi sel-sel darah, yang membuat mereka kurang cenderung untuk membentuk bekuan dan blok arteri. Omega-3 nampaknya sangat menguntungkan bagi orang-orang sudah pada risiko penyakit jantung dan mereka yang telah mengalami serangan jantung.
By Andy Law Kah Khean 196115
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
bagus. terima kasih untuk berkongsi.
ReplyDelete